Home » Știință » 10 specii care există în ziua de astăzi doar datorită oamenilor

10 specii care există în ziua de astăzi doar datorită oamenilor

10 specii care există în ziua de astăzi doar datorită oamenilor
Multe specii nu ar exista în ziua de astăzi fără ajutorul oamenilor. Sursa foto: Unsplash
Publicat: 27.02.2021

Se pare că în fiecare zi apare un articol nou despre o specie dispărută din cauza oamenilor. Este un detaliu trist al vieții faptul că oamenii au continuat să vâneze, să ucidă și să mănânce alte specii timp de milioane de ani, însă uneori omenirea este capabilă chiar să creeze noi specii.

Multe specii nu ar exista în ziua de astăzi fără ajutorul oamenilor. Oamenii au ajutat la salvarea multor de la dispariție și chiar au creat noi specii prin selecția artificială, speciație antropică și multe alte procese.

Următoarele zece specii nu ar fi aici dacă nu intervenea omenirea, iar unele chiar te-ar putea uimi.

10. Grâu

Grâul este o plantă de bază care susține oamenii de pe întreaga planetă. Totuși, grâul există doar datorită cultivării selective, care a transformat o iarbă sălbatică în unul dintre elementele de bază pentru fiecare produs de panificație. Grâul a fost cultivat pentru prima oară în urmă cu 11.600 de ani în Cornul abundenței. Oamenii au cules grâul pentru a dezvolta forme mutante. Aceste mutații au oferit cereale mai mari, care păstrau semințele prin recoltare. În timp, a apărut grâul pe care îl știm cu toții în ziua de azi.

Există o teorie conform căreia oamenii nu au domesticit grâul, ci grâul ne-a domesticit pe noi. Cultivarea acestei plante a aprins flacăra creației agriculturii care a dus la dezvoltarea civilizației umane.

9. Păduchele pubian

Păduchii sunt o problemă comună pentru alte primate și tocmai de aceea vedem deseori maimuțe care se curăță de insecte unele pe altele și apoi le mănâncă. Oamenii se „bucură” de două specii de păduchi.

Oamenii fac față păduchilor la fel ca multe alte animale, însă noi suntem singurii care se confruntă cu o specie separată care ne atacă regiunile pubiene. Păduchele pubian (P. pubis) a evoluat separat de genul Pediculus și a prosperat pe firele aspre de păr care cresc de obicei în zonele noastre pubiene.

8. Porumb

Porumbul este o plantă de bază folosită în toată lumea, de la hrănirea vitelor până la producerea de îndulcitori artificiali. Totuși, porumbul a ajuns aici doar datorită oamenilor. În starea sa naturală, porumbul nu arăta deloc ca în ziua de astăzi, însă mulțumită oamenilor indigeni din Mexic din urmă cu 9.000 de ani, o specie de iarbă a devenit una dintre cele mai importante surse de hrană de pe planetă.

7. Peștișorul de aur sau carasul auriu

Peștișorii de aur sunt exemplul perfect pentru împerecherea selectivă pentru că peștele pe care îl putem câștiga acum la festivaluri nu ar exista fără intervenția oamenilor. Peștișorii de aur există doar de 1.000 de ani. Peștișorii de aur moderni sunt o subspecie a crapului care a fost crescută în mod selectiv pentru a obține culorile și corpul specific, acestea fiind considerate cele mai atractive trăsături.

Inițial, crapul asiatic a fost crescut ca sursă de hrană, însă situația s-a schimbat în timpul dinastiei Jin (265 – 420 e.n.). În timpul acelei perioade, oamenii au observat că o mutație dezvolta culori aprinse de roșu, portocaliu și galben, așa că au ales să împerecheze acei pești cu alții similari.

6. Cartoful

Cartofii reprezintă o altă plantă semnificativă, însă aceștia există doar datorită milioanelor de ani de împerechere selectivă de la o singură specie care a început în urmă cu 7.000 sau 10.000 de ani. Specia S. brevicaule a fost domesticită de oamenii indigeni din Peru. Datorită muncii lor, noi ne delectăm acum cu mii de tipuri diferite de cartofi.

5. Țânțarul de la metroul din Londra

Țânțarul de la metroul din Londra (C. molestus) există doar datorită dorinței necontenite a omului de a săpa în subteran pentru a dezvolta noi moduri de a ajunge mai repede dintr-un loc în altul.

C. molestus a fost descoperit pentru prima oară în 1775, iar specia a apărut cel mai probabil prin adaptarea la sistemele subterane făcute de oameni. Deși numele său provine de la metroul londonez, acolo unde a fost găsit, specia a mai fost descoperită și în Egipt, cu mult timp înainte de construirea metroului din Londra. De atunci, a mai fost găsit în America de Nord și de Sud, Europa, Asia, Africa și Australia.

Acești țânțari nu seamănă deloc cu alte specii, pentru că s-au adaptat complet la traiul în subteran, potrivit ListVerse.

4. Multă, multă varză

Kale, broccoli, conopida și varza de Bruxelles sunt doar câteva dintre varietățile consumate zilnic de miliarde de oameni din întreaga lume. Aceste legume delicioase nu ar exista fără intervenția omenirii și dezvoltarea lor este destul de interesantă. Toate aceste legume sunt diferite, însă sunt, de fapt, aceeași plantă.

Cultivarea verzei sălbatice a început cândva în secolul al V-lea î.Hr. în regiunea mediteraneană nordică. Oamenii au început să folosească selecția artificială pentru a alege trăsăturile pe care le preferau, astfel că au apărut numeroase variații care par foarte diferite între ele.

3. Vacile

Vacile moderne ar fi fost domesticite de oameni începând cu o singură turmă de bouri care a trăit în urmă cu 10.500 de ani. Prin intermediul analizelor genetice, oamenii de știință au teoretizat că în jur de 80 de indivizi din acea turmă de bouri au fost domesticiți. Fiecare bovină care există în zilele noastre provine de la acei indivizi.

Domesticirea acelei turme a rezultat în apariția a peste 1.000 de specii separate. Multe dintre aceste animale s-au adaptat la clima locală, iar altele au fost crescute pentru motive specifice, precum producerea de lapte, carne sau muncă agricolă.

2. Avocado

Interesant este faptul că avocado nu este o specie crescută de oameni prin procese complicate de polenizare încrucișată. În schimb, oamenilor le-a plăcut să consume avocado atât de mult, încât s-au asigurat că planta va supraviețui mereu.

Oamenii au cultivat avocado din varietăți sălbatice. În timp, planta a evoluat în cea pe care o știm și iubim în ziua de astăzi. Dacă omenirea nu se îndrăgostea de gustul său, avocado ar fi dispărut cel mai probabil în urmă cu 13.000 de ani.

1. Câinii

Atunci când vine vorba de selecție artificială, câinii sunt probabil cel mai bine cunoscut exemplu. Câinii așa cum îi știm acum nu ar fi existat fără intervenția omului, iar aceștia sunt una dintre cele mai importante specii pentru dezvoltarea umană.

Câinii sunt o subspecie a lupului cenușiu, însă majoritatea raselor de câini nu seamănă deloc cu lupii. Asta s-a întâmplat în urma reproducerii polimorfe desfășurate de oameni de-a lungul a milioane de ani, pentru că ne-am concentrat pe obținerea anumitor trăsături care ajută la vânat, păstorit și adulmecat.

Câinii timpurii (C. l. familiaris) au fost crescuți pentru ca oamenii să profite de forța și abilitățile pentru vânătoare. Noi i-am hrănit, iar ei ne-au protejat și ne-au ajutat să vânăm, ceea ce s-a dovedit a fi o relație benefică pentru ambele specii.

În timp, oamenii au început să crească rase de câini pentru alte scopuri. Tocmai de aceea, în ziua de astăzi, avem rase precum Labradoodle, Chihuahua și Mops. Poate că aceste rase nu ajută foarte mult omenirea, dar ne înveselesc și sunt prieteni excelenți.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un dihor dintr-o specie pe cale de dispariție a fost clonat pentru prima oară

Plantele carnivore din această specie produc un câmp magnetic atunci când se hrănesc

Trucul pentru evitarea decapitării după împerechere, dezvoltat de masculii din această specie de insecte

Ultimii doi rinoceri albi nordici din lume, soluția pentru salvarea speciei. Embrionii lor sunt gata să fie implantați într-o mamă surogat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice